1

Onderwerp: Beginnen met Barefoot running

Vorige week een klein rondje door het bos gelopen om mn blote voeten. Eerst warmgelopen tot het bos met schoenen. Schoenen in de boom gehangen en blootsvoets twee rondjes gerend. Voelde erg goed, geen last van de ondergrond (grindpaadje) en ook de spieren voelde na afloop er goed. Wel duidelijk met andere spieren gelopen, maar niets overbelast.
Helaas wel VOL in een verse hondendrol gestapt, zo lekker tussen je tenen hmm ...
Schoenen weer aangetrokken en rustig naar huis uitgelopen.  Het was erg leuk!

Zijn er meer mensen die dit doen? Ik heb de volgende vragen:
1) Kun je dit doen in de winter als het straks koud is?
2) Waar lopen jullie zoal? Strand is voor mij een optie. In het donker door het bos is geen doen (en ik en werk fulltime). En asfalt is misschien in het begin teveel van het goede..?
3) Zijn er resultaten bekend van betere prestaties door de combinatie barefoot/schoen? Je traint tenslotte meer spieren. Meer theoretisch, maar vraag het me af.

Thnx!

A great of money has been invested in this project and we can't allow it to fail.

2

Re: Beginnen met Barefoot running

GAT-VER-DAMME!! Die stront tussen de tenen... te ranzig...

Ik ben er ook mee bezig in die zin dat ik wil lopen zoals het lichaam bedoeld is. Meer natural running dan expliciet barefoot running dus. Zie ook mijn post op draadje "wat heb je nu weer gekocht" over mijn hageltjenieuwe Inov-8's. Het "blote voeten gevoel" waar de hardcore-barefootrunner bij zweert zegt me niet zoveel. Ik wil gewoon naar 0mm verhoging en 0 demping zodat mijn onderstel het werk moet doen. Ik heb in elk geval het gevoel dat ik nu wat lichtvoetiger loopt (en volgens mijn wettige echtgenote ziet het er ook werkelijk zo uit).

Aangezien ik niet voornemens ben om zonder schoenen te gaan lopen is de kou dus voor mij geen issue. Kan ik je niet over adviseren. Strand is denk ik wel zo'n beetje ideaal om het op te trainen. Ik loop zelf graag in het bos op een setje 0mm spike's met de puntjes eruit. Wel prettig als de ondergrond iets meegeeft.

Het zou in elk geval blessure-preventief moeten werken dus dat is al winst. En in theorie zou het snelheidswinst op moeten leveren omdat haklanding in principe een remmende invloed op de loopsnelheid heeft. Maar ik kan me voorstellen dat het per persoon verschilt.

3 Laatst bewerkt door Arnoutdv (29-10-12 16:16:24)

Re: Beginnen met Barefoot running

Net als Dorter ga ook ik niet voor barefoot running, maar voor natural running.
Wat ik wel regelmatig aan het einde van een looptraining doe is een paar honderd meter uitlopen op blote voeten.
Dan voel je meteen of je nog goed loopt, want een haklanding voelt dan niet echt fijn smile

Ik ben na 3 maanden in ieder geval van mijn achillespees blessures af en kan eindelijk weer "vrij" lopen.

Bij natural running hoort ook een andere lichaamshouding dan bij "traditionele" haklanding en afwikkeling.
Deze houding zou volgens zeggen efficiënter zijn dan rechtop lopen, waardoor er bij dezelfde inspanning harder kan worden gelopen.

4

Re: Beginnen met Barefoot running

Interessant topic, ga ik zeker in de gaten houden. Wat is het verschil in houding t.o.v. de meer traditionele manier?

5

Re: Beginnen met Barefoot running

Kleine uitleg: Natural Running Training, Tabblad "Techniek"

6

Re: Beginnen met Barefoot running

Mijn trainer geeft ook nog training op een atletiek vereniging en die doet soms orientatie oefeningen op blote voeten. Op het midde veld van de baan dan wel in het gras :-) overlaatst op het bk trail in La-Roche das een trail van 56km heeft er een gastje van 14 jaar deze op blote voeten gedaan.

7

Re: Beginnen met Barefoot running

Bij de hardlooptraining ook weleens korte oefeningen op het gras in het midden van de baan. Dat loopt altijd erg lekker. Maar echt training specifiek voor blootsvoetslopen krijgen we niet.

Het is niet zo dat ik hele wedstrijden op blote voeten wil doen (wat ook niet mag trouwens..) maar meer voor de leuk en om wat meer andere spieren te trainen.

A great of money has been invested in this project and we can't allow it to fail.

8

Re: Beginnen met Barefoot running

Blommetje schreef:

Bij de hardlooptraining ook weleens korte oefeningen op het gras in het midden van de baan. Dat loopt altijd erg lekker. Maar echt training specifiek voor blootsvoetslopen krijgen we niet.

Het is niet zo dat ik hele wedstrijden op blote voeten wil doen (wat ook niet mag trouwens..) maar meer voor de leuk en om wat meer andere spieren te trainen.

Maar dan doe je toch al met die blote voeten drills? Is ook handig bij lange T1 en T2, als je wat vaker op blote voeten rent. Volgens mij ben je dus al prima bezig. Wel eens op wedstrijdschoenen van ongeveer 200 gram gelopen? Geeft vast een herkenbaar 'licht' lopen.

Voor de rest vind ik dat blote voeten lopen vooral een marketing stunt. Herontdekking van de pose methode en chi running. Allemaal hetzelfde idee, zwaartekracht het werk laten doen, licht voorover buigen, zo min mogelijk zelf doen. Nu is er handig een speciaal soort schoenen aan gekoppeld, want die moeten natuurlijk gekocht worden wink Goedkope variant van al die vibrams enzo, surfschoentjes! Kan je ook in de winter op blote voeten rond rennen.

9

Re: Beginnen met Barefoot running

Bleek schreef:

Voor de rest vind ik dat blote voeten lopen vooral een marketing stunt. Herontdekking van de pose methode en chi running. Allemaal hetzelfde idee, zwaartekracht het werk laten doen, licht voorover buigen, zo min mogelijk zelf doen.

Zwaartekracht het werk laten doen tijdens het lopen, hoe gaat dat in zijn werk?

Ik loop overigens het liefst met schoenen en een zo laag mogelijk lichaamsgewicht (minimaal effect van de zwaartekracht) en zonder hondenstront tussen mijn tenen.

10 Laatst bewerkt door Arnoutdv (30-10-12 22:45:20)

Re: Beginnen met Barefoot running

Zwaartekracht zijn werk laten doen is moeilijk uit te leggen, heeft met voorover hellen te maken.
Niet knikken vanuit je middel, maar vanuit je enkels. Hiervoor moet je ook je onderbuikspieren aanspannen (bekken kantelen met buikspieren), zodat je je romp recht houdt.

De beste analogie die ik gehoord heb voor het gebruik maken van de zwaartekracht bij het lopen is om het te vergelijken met lopen op stelten. Dan ga je ook pas vooruit door voorover te hellen.

11

Re: Beginnen met Barefoot running

Maar als je voorover valt moet je jezelf toch ook weer omhoog werken om niet liggend te eindigen? Voorover laten vallen kost toch altijd extra energie?

12

Re: Beginnen met Barefoot running

Grappig, als je iets NIET moet doen tijdens het hardlopen is het wel voorover hangen.
Een haklanding is helemaal uit den boze want dat werkt alleen maar remmend

Vraag me af wat "men" wil bereiken met het barefoot running? De schokbelasting wordt alleen maar groter en dan te bedenken dat Mr Mo Farrah heel veel getraind heeft ahngend in een tuigje boven een lopende band om GEEN schokbelasting te hebben, maar wel een hoge frequentie kon trainen.

Riekt heel erg naar marketing allemaal. Maar als je je er lekker bij voelt en geen blessures loopt.....leker lijven doen. Ik pak die stront wel met mijn schoenzolen

13

Re: Beginnen met Barefoot running

Haklanding moet je niet verwarren met je voet te ver voor je uit neerzetten.

Hak is gemaakt om op te landen. Een groot stuk sterk bot. Voorvoet kan veel minder hebben. Bovendien moet je als je op minder dan sprintsnelheid loopt al snel de tenen naar beneden richten vlak voor de landing om überhaupt op de voorvoet te kunnen landen, en dat ziet er pas echt niet uit.

14

Re: Beginnen met Barefoot running

Daar ben ik het geloof ik niet helemaal mee eensch. Om te weten waar je lichaam voor "bedoeld" is zul je ieder hulpmiddel (lees; schoenen) weg moeten laten. De hak is inderdaad een stevig stuk bot waarop je probleemloos kunt landen als je normaal wandelt zonder schoenen. Maar als je gaat rennen over een harde ondergrond laat je het na 10 stappen of eerder wel uit je hoofd om op je hak te blijven landen. Dus dat de hak per definitie bedoeld is om op te landen gaat er bij mij niet in, tenzij je stelt dat het menselijk lichaam ook niet bedoeld is om te rennen. En dat de voorvoet minder kan hebben is een kwestie van trainen en versterken. Het schoeisel (in zijn algemeenheid) van tegenwoordig heeft een hoop stabiliserende en ondersteunende functies van onze oorspronkelijke spieren overgenomen. Niet vreemd dat de belastbaarheid van onze voeten steeds lager wordt. Maar vooruit; dat is een algemene tendens als je kijkt naar deuropeners, elektrische fietsen, grasmaaiers met een zitje. De mens is nog nooit zo driftig bezig geweest om zichzelf de invaliditeit in te werken... (dit laatste is slechts een mening, dus nee; geen bronvermelding).

15

Re: Beginnen met Barefoot running

Na het lezen van Born to run heb ik mijn visie op lopen en loopschoenen enigszins aangepast. Of het allemaal wetenschappelijk 100% onderbouwd is weet ik niet, er komt volgens mij ook een dosis 'geloof' bij kijken. En ik geloof dat het allemaal heel logisch klinkt. Loop inderdaad maar eens op blote voeten (bij voorkeur door gras of over het strand) en kijk hoe je voet neerkomt. Er zitten zoveel zenuwen in je voet dat het als een erogene zone te beschouwen is. Hierdoor zal je bij het lopen als vanzelf corrigeren voor onvolkomenheden waardoor je landing veel zachter is (dan met traditionele hardloopschoenen). En dat lijkt me uiteindelijk gezonder voor je hele lichaam.

16

Re: Beginnen met Barefoot running

Ik loop altijd op schoeisel met soepele dunne zolen, extreem weinig drop van hak naar tenen en zonder ingebouwde stabilisatie. Doe ik al jaren, en ik land nog steeds vol op de hak. De schoenen hebben daar niks mee te maken. Ook op blote voeten raakt de hak het eerst de grond bij mij, en ik zou echt niet inzien waarom dat meer pijn zou moeten doen dan een geforceerde voorvoet landing.

De mens is zeker niet anatomisch gebouwd om op heel harde ondergrond zonder hulpmiddelen gedurende lange tijd achter elkaar hard te lopen.

17

Re: Beginnen met Barefoot running

Thijs....leg jij mij even uit hoe je op je hak kunt landen en toch je voet onder je lijf laat landen?
ALLES van je benen wat verder naar voren steekt bij de landing remt, zo simpel is het.

Even wat gepikt van het internet :

Het is technisch minder goed als de voeten voor het lichaamszwaartepunt grondcontact maken.

Naarmate lopen voor de mens minder belangrijk wordt, neemt de anatomie af en wordt er meer op de hak geland

De voet wordt tijdens hardlopen onder het lichaamszwaartepunt geplaatst. De buitenkant van de voet raakt als eerste de grond. Daarna wikkelt de voet af naar binnen. Dit wordt pronatie genoemd. Pronatie is dus natuurlijk

Haklanders?* moeten tijdens loopscholing proberen hun voeten meer op de middenvoet te plaatsen, dit gebeurt automatisch wanneer je je voeten actief onder je navel plaatst

Dus Thijs........haklanding is niet handig en je voet VOOR je lichaamszwaartepunt plaatsen ook niet.

18

Re: Beginnen met Barefoot running

Je moet maar eens heel goed kijken naar toplopers. Zelfs bij de meeste toppers komt de hak het eerst op de grond. Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar elite lopers, en daaruit bleek dat 75% van alle elite lopers eerst met de hak de grond raakt en slechts 2% met de voorvoet.

19

Re: Beginnen met Barefoot running

Is er niet ook verschil is tussen "met de hak als eerste de grond raken" en "met de hak landen"..?! Niet onderbouwd hoor.. Maar ik merk zelf regelmatig dat ik wel met mijn hak de grond raak maar mijn gewicht eigenlijk opvang (landing) met de midden-/voorvoet..

20

Re: Beginnen met Barefoot running

thijs schreef:

Je moet maar eens heel goed kijken naar toplopers. Zelfs bij de meeste toppers komt de hak het eerst op de grond. Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar elite lopers, en daaruit bleek dat 75% van alle elite lopers eerst met de hak de grond raakt en slechts 2% met de voorvoet.

Kijk maar eens op de baan naar middenafstandslopers en let eens op hoe ze voeten neer zetten
Google maar eens Haile Gebreselassie een loper met een perfecte techniek zelf heb ik genoegen gehad om deze man regelmatig live te mogen bewonderen tijdens de baantrainingen een genot om te zien
Deze lopers landen eerst op de buitenkant van de voorvoet en wikkelen dan af naar binnen en de hak komt niet op de grond
Trek je schoenen maar eens uit en loop maar eens hard op blote voeten dan loop je automatisch goed Verder is het belangrijk dat je rechtop loopt maak jezelf groot De landingfase van de voet moet in een lijn met de heuphoek in een rechte lijn beneden

21

Re: Beginnen met Barefoot running

thijs schreef:

Je moet maar eens heel goed kijken naar toplopers. Zelfs bij de meeste toppers komt de hak het eerst op de grond. Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar elite lopers, en daaruit bleek dat 75% van alle elite lopers eerst met de hak de grond raakt en slechts 2% met de voorvoet.

Dit zijn bs cijfers.

22

Re: Beginnen met Barefoot running

thijs schreef:

Je moet maar eens heel goed kijken naar toplopers. Zelfs bij de meeste toppers komt de hak het eerst op de grond. Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar elite lopers, en daaruit bleek dat 75% van alle elite lopers eerst met de hak de grond raakt en slechts 2% met de voorvoet.

Uitstekend, laten we dan eens kijken naar meneer Gavier Gomez, die volgens mij uitstekend kan lopen.
http://summergames.uxadditives.com/files/2012/09/262213_10151451562859572_569056151_n-432x660.jpg

Deze meneer, ene Alistair Brownlee, kan volgens mij ook wel een aardig stukje rennen.
http://www3.pictures.zimbio.com/gi/Alistair+Brownlee+Olympics+Day+11+Triathlon+cQFyZx5Px25l.jpg

Hier nog een fraai plaatje van Eneko Llanos die ook nog wel eens een wedtrijdje wint.
http://cdn.endurapix.com/tn_l/111120LR13027738.jpg

Een heel snel meisje.
http://www.triradar.com/files/2011/12/Chrissie-Hawaii-2011.jpg

Een specialist die meer met rennen heeft dan met triathlon, meneer Mutai.
http://wonkyeye.files.wordpress.com/2011/09/mutai.jpg

Zijn dit toppers of niet? Of tellen bij jou alleen de Ironman-atleten omdat jouw persoonlijke voorkeur bij de lange afstanden ligt? Want die indruk kreeg ik eerlijk gezegd al een beetje toen je bij een discussie over trapfrequentie wist te melden dat de toptriathleten lage rpm's trapten. Nou kan ik me vergissen, maar bij de Olympische Spelen heb ik er maar bar weinig 70rpm zien trappen. En die durf ik wel als toptriathleten te classificeren.

23

Re: Beginnen met Barefoot running

Dorter, met de foto's wil je hopelijk laten zien dat dit GEEN haklanders zijn, toch?

24

Re: Beginnen met Barefoot running

4 foto's van evenzoveel atleten in de zweef- en  vroege zwaaifase tijdens het hardlopen, bovendien min of meer frontaal ipv sagitaal genomen. Je kan dus geen enkele conclusie trekken over wat voor een landing dan ook... roll

25 Laatst bewerkt door Bleek (01-11-12 23:40:20)

Re: Beginnen met Barefoot running

Het is even zoeken, maar hieronder de slowmo's van enkele plaatjes hierboven.

Gomez, lopen is vanaf 3:40:

http://www.youtube.com/watch?v=whuZvj4JrN4

Wellington vanaf 1:20

http://www.xtri.com/video-gallery/detai … 13129.html

Ook een leuke:

http://www.xtri.com/video-gallery/detai … 13165.html

Dhr. Gebrselassie:

http://www.youtube.com/watch?v=-hykX1ZGOL4