Hedcandy schreef:Electrolyten (zouten en mineralen)kun je onbeperkt tot je nemen en worden belangrijker om aan te vullen bij warm weer, omdat je dan nog meer transpireert.
Zeker niet onbeperkt! Sterker nog, plotseling bij een wedstrijd in warm weer een lading zout toevoegen aan de voeding is de hoofdreden dat er bij warm weer zoveel atleten misselijk worden of gaan overgeven onderweg.
Van zweten verlies je relatief meer water dan zout (de concentratie zout is veel hoger in je lichaam dan in zweet). Dus van zweten wordt je lichaam juist zouter. Dit zouter worden versterkt de dorstprikkel. Je lichaam stuurt sterk aan op het constant houden van de zoutconcentratie. Zoutverlies wordt dus pas een probleem bij het aanvullen van hele grote hoeveelheden vocht. Dus als je bijvoorbeeld 10 liter water zou drinken in een hele triathlon kun je problemen krijgen. Het eerste dat er dan gebeurt is dat de dorstprikkel minder wordt en/of dat je om de haverklap moet pissen! Dit is het omgekeerde van hierboven, je lichaam probeert water kwijt te raken om de zoutconcentratie op peil te krijgen. Als je dat gebeurt onderweg bij heel warm weer en na heel veel drinken, moet je zien dat je eerst zout binnenkrijgt en zeker niet met tegenzin door drinken. Dat kan uiteindelijk gevaarlijk worden.
Bij kortdurende inspanning waarbij minder dan een paar liter gedronken wordt is zout geen probleem.
Over de zoutconcentratie in de betere isotone sportdranken is vaak redelijk goed nagedacht. Ik heb nooit aanvullend zout gebruikt. Ook niet bij hele triathlons en 34 graden.
Je moet nooit plotseling met extra zout experimenteren. Zeker niet in wedstrijden. Als je dat wilt, moet je het bij elke lange training doen. Teveel zout is een makkelijke manier om misselijk te worden onderweg.