1

Onderwerp: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Goedeavond,

Momenteel ben ik even een boekje aan het doorbladeren over trainingen. Dat is geschreven door Paul van den Bosch en dat schijnt geen flapdrol te zijn.
Nu lees ik daar het volgende:

Opmerking: de overslagpols

Er heerst nogal wat verwarring omtrent het begrip overslagpols. Met overslagpols wordt hier de hartslag bedoeld die op de grens ligt tussen de aerobe energievoorziening en de anaerobe energievoorziening. Trainen rond de overslagpols is dus trainen in de aerobe-anaerobe zone. Deze trainingen zijn zeer effectief om de uithoudingsgrens te verleggen, d.w.z. om te kunnen presteren met hogere intensiteit zonder 'in het rood' te gaan.

De overslagpols mag niet verward worden met de maximale lactaat steady-state. De maximale lactaat steady-state verwijst naar de maximale inspanningsintensiteit die volgehouden kan worden zonder dat er tijdens deze inspanning een stijging van het melkzuurgehalte in het bloed valt waar te nemen.

Als ik deze twee begrippen niet met elkaar mag verwarren dan zou er dus een verschil in moeten zitten... een wezenlijk verschil. Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is? Ik heb al even gezocht en door verschillende mensen wordt gesuggereerd dat de twee begrippen nauwelijks verschil maken. Edoch, waarom zou deze slimme man dit verschil dan in zijn boekje aanstippen? Kennelijk is het van belang.. maar hij geeft niet aan wat het verschil is en waarvoor het van belang is... wat suggereert dat het verschil er niet toe doet...

2

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Goede vraag, laat ik eens een poging wagen.

Overslagpols is de HF waarop je van aeroob naar anaeroob gaat. Als ik Paul van den Bosch goed begrijp dat ligt de MLSS onder de overslagpols, want boven je overslagpols lopen je spieren langzaamaan vol met zuur - en in de MLSS is dat niet het geval.

Zoiets?

3

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

als je van Aeroob naar an aeroob gaat is het moment waarop je lactaat aanmaakt. Het lichaam kan dit ook weer afvoeren. Bij de MLSS maakt je lichaam meer lactaat aan als het af kan voeren.
In dat geval is dus de MLSS hf hoger als de "overslagpols"

zoiets?

4

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Om te beginnen produceert je lichaam te allen tijden lactaat/melkzuur. Dit ontstaat al zodra je een inspanning begint, maar ook daarna nog. Echter, het lichaam gebruikt dit product weer, bijvoorbeeld door de hartspier als brandstof. Een deel van de inspanning is dus altijd anaeroob en wordt er dus lactaat geproduceerd.

Echter, naarmate de intensiteit van de inspanning hoger wordt, neemt het aandeel anaerobe energievoorziening steeds meer toe en dus ook de productie van lactaat. Het lichaam kan echter maar een beperkte hoeveelheid lactaat 'afvoeren' en is er dus een moment dat de productie de afvoer overtreft. Voor dit moment heeft men inmiddels tig termen voor verzonnen, waarschijnlijk omdat elke auteur uniek wil zijn o.i.d. Maar puur fysiologisch gezien komt het allemaal op hetzelfde neer.

Wanneer je aan dit moment een hartslag koppelt dan kan je het de omslagpols noemen. Wanneer je aan dit moment een snelheid of wattage koppelt mag je het van mij MLSS noemen. Maar in weze komt het fysiologisch allemaal op hetzelfde neer.

5

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Ah op die manier. Weet ik dat ook weer. Bedankt! Kan ik me weer op de training zelf richten.

6

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Sterker nog, in rust produceer je al ca. 2 mmol. Daarnaast is natuurlijk de vraag in hoevere de zgn. drempel ook een drempel is en in hoeverre lactaat de beperkende factor. In sportgericht heeft nog wel een serie interessante artikelen gestaan, ik zal eens kijken of ik die nog kan optrommelen want ik kan ze zo 123 niet reproduceren.

Langzaam snel! (of snel langzaam?)

7

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Cesar, je hebt gelijk. Als we het over lactaat gaan hebben dan wordt de discussie heel wat groter. De rol die aan lactaat wordt toegeschreven en de mythes die er over heersen zijn er vele. Maar dat is te veel voor dit topic. Het zou mooi zijn als je die artikels van Sportgericht boven water zou kunnen halen. Ik kan me herinneren dat zij een mooi overzicht geven.

8

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

TriJason schreef:

Het zou mooi zijn als je die artikels van Sportgericht boven water zou kunnen halen. Ik kan me herinneren dat zij een mooi overzicht geven.

Ik ben benieuwd smile

9

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Artikelen zijn terug te vinden via:
http://fsbnederland.nl/tekst/Afscheid%2 … ur%203.pdf

Conclusie (zie hieronder) weinig zaligmakend al geven de artikelen op detail wel aardig inzicht

"Fysiologisch gezien bestaat er geen anaerobe drempel. Bij toenemende belasting stijgen de lactaatspiegel, de longventilatie en de CO2-afgifte, maar er is geen exact punt aan te wijzen waarop deze stijging plotseling inzet of versneld wordt...."

10 Laatst bewerkt door JanR (25-11-09 14:31:21)

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

"Fysiologisch gezien bestaat er geen anaerobe drempel. Bij toenemende belasting stijgen de lactaatspiegel, de longventilatie en de CO2-afgifte, maar er is geen exact punt aan te wijzen waarop deze stijging plotseling inzet of versneld wordt...."

Feitelijk is er dan idd geen sprake van een drempel, maar het bovenstaande kan evt nog wel betekenen dat er bij een vast punt een steady-state is. Het maakt voor de sporter ook niet uit of er een exact punt aan te wijzen is waarop de stijging van lactaat inzet of versnelt, voor een sporter is het enkel interessant bij welke hartslag zijn lichaam niet meer volledig in staat is om lactaat af te voeren, waardoor je prestatie na verloop van tijd afneemt. Toch? Of bedoelen ze in deze zin juist, dat dit punt niet bestaat. Dat lijk mij toch niet, want hoewel dit fysiologisch allemaal wel weer heel gecompliceerd zal liggen, is er toch zeker empirisch bewezen dat zo'n 'overslagpols'/'steady-state' gewoon bestaat en dat dit ook nog redelijk nauwkeurig vast te stellen is. Of dit nu ook feitelijk een 'steady-state' is, of een mate van inspanning waar je -om wat voor reden dan ook- onder moet blijven, maakt dan niet uit.

Maargoed, ik zal de artikelen eens doorlezen als ik tijd heb, want ik ben een enorme leek op dit gebied. Ik begin een beetje duizelig te worden van al die termen. smile

11 Laatst bewerkt door HJ (25-11-09 16:13:01)

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Ha,
interessante discussie!
Het omslagpunt/overslagpols/anaerobedrempel-verhaal is jarenlang het heersende paradigma geweest in de inspanningsfysiologie. Er waren aanwijzigingen dat 'het' er was, dus ging men er vanuit dat 'het' er ook was. Er was immers geen onderzoek die de theorie omver wierp.
Tim Noakes is ergens rond 2000 al begonnen met het zagen aan de poten van dat omslagpunt-paradigma. Inmiddels is die eigenlijk wel omver geworpen. Inmiddels is eigenlijk ook wel zo goed als duidelijk dat lactaat niet de veroorzaker is van de vermoeidheid. Er is wel een (zwak) verband tussen lactaat en vermoeidheid, maar het is geen causale relatie.
In de trainingspraltijk houd ik het bij MLSS; praktisch en eenvoudig vast te stellen.

Ik denk dat Paul van den Bosch een beetje voor de makkelijke weg heeft gekozen; voor de volledigheid heeft hij naast 'het nieuwe' (MLSS) ook maar 'het oude' (de overslagpols, en de daarmee gepaard gaande 'grens' tussen aeroob en anaeroob).  De 'praktijk' hobbelt wel vaker wat langzaam achter de 'theorie' aan...
Trainze,
HJ

Ik las, bedacht, las nog een keer, checkte m'n bronnen, bedacht me nog een keer,
en postte toen pas...
Mocht het resultaat de admin toch niet bekoren, dan hoop ik dat dit product van consciëntieuze overdenking niet IN STILTE wordt gemodereerd.

12

Re: Overslagpols vs. Maximale lactaat steady-state

Doet me denken aan de visie en aanpak van de Italiaanse  topcoach (mila)  Renato Canova.

Schrik niet:

But what is important to remember, is that every distance needs a specific Aerobic Support,
that is not the real AnT. For example, in the case of 3000 SC/5000, we can create a MAX
LASS (Maximum Lactate Steady State) of 6/8 min at a level of 11-13 mmol of lactate, and the
AnT that we need is the speed at a level of 8 mmol about. So, don`t pay attention at the
CONVENTIONAL THRESHOLD of 4 mmol,because is something for physiologists, but really
in many case doesn´t mean anything.

Through this type of training the most talented runners are able to greatly improve their ANAEROBIC
THRESHOLD, building a special MAX LASS, that is very difficult to reach with Caucasian runners from western
countries. This is due to a lack of natural power – endurance for the natural training done during the first 12
– 15 years of life.
MAX LASS (MAXIMUM LACTATE STEADY STATE) is the capacity to work at a special level of Steady –
State, very much higher than the conventional Threshold of 4 mmol. This is a specific quality for the top
specialists of 3000 / 5000 / 10000m, and depends not only on the level of AnT (Anaerobic Threshold), but
especially on the type of training that we use for building this quality.

Bij z'n toplopers doet ie dan dit soort testjes:
SAAEED SAIF SHAHEEN Test: 5 x 1000m (13:10 pace - 2:38)[1:00 / 1:15]
NICHOLAS KEMBOI  Test: 5 x 2000m (27:00 pace - 5:24 + only last time, 1200m free in 3:01.6) [1:00 / 1:15]
JAMES KWALIA Test: 4 x 1200m (3:09 + 1 x 800m max. speed) [1:00]
(the 800m during the 3 tests were: 2:05.6 – 1:58.4 – 1:54.2)

In uiteindelijk topvorm (vlak voor de WK) zie je bij deze testen dat ze een steady level bereiken van rond de 8 mmol. Terwijl ze in de opbouw periode duidelijk oplopende lactaatwaardes hebben.
Vergeet niet dat dit om MILA-lopers gaat waarbij het trainingsproces een stuk gecompliceerder is dan bij een pure duursporter.